Lesernes marked

Bredt og innholdsrikt på The North West

Daglig leder for The North West, Gjermund Kvernmo Langset, ønsker velkommen til mer enn 60 ulike arrangementer under årets konferansefestival. Det hele starter mandag 30. august og varer til lørdag 4. september. (Arkivfoto: Kenneth Kamp)

Årets utgave av The North West inneholder mer enn 60 arrangementer, fordelt på et stort spekter av tema.

Som vanlig er de aller fleste av arrangementene under The North West fullstendig gratis. Bare hovedkonferansen koster penger å delta på, opplyser daglig leder for The North West, Gjermund Kvernmo Langset.
De fleste av arrangementene blir dessuten fysiske, og stort sett trenger man ikke å forhånds-påmelde seg. Smittevernet ivaretas blant anna ved at man må vise fram grønt koronapass eller en hurtigtest tatt innenfor de siste 24 timer.
– Det vil bli flere lett tilgjengelige hurtigteststasjoner, og testinga blir selvsagt gratis, presierer Langset.

Hav, klima og bærekraft
Selv om det er mange ulike foredrag og andre arrangement, fordeler de fleste seg innenfor et knippe hovedtema:
– De viktigste hovedtema er havet og marine ressurser; energi, både produksjon, infrastruktur og forbruk; klima, natur og biologisk mangfold; og sosial bærekraft, opplyser han.

Som alltid avsluttes The North West med bærekraftmarsj opp Fjellstuetrappene, etterfulgt av gratiskonsert på Aksla. I år er det Dagny som skal stå på scenen. (Foto fra Terminalen i 2019: Anne Solveig Berge Trandal).

Pride
Det har blitt tradisjon at The North West samarbeider med Pride i Ålesund, og i år er The North West delarrangør for to av Pride-arrangementa. I tillegg til at flere andre foredrag også tar for seg tema som mangfold og toleranse.
– Da vi i år så at den første uka i september passer godt for oss begge, bestemte vi oss for å løfte hverandre fram. Men neste år er vi tilbake med festival i april, sier Langset.

Fiskedød og atomkraft
Når det gjelder årets hovedkonferanse, beskriver Langset denne som spennende og utfordrende:
– Ali Tabinzi, regissøren av Netflix-dokumentaren Seaspiracy, som handler om hvordan menneskelig aktitivet er i ferd med å ødelegge forholdene for liv i havet, og som har fått ekstremt mye oppmerksomhet, kommer til Norge for første gang. Til oss kommer han for å diskutere fiskeri og forvaltning av havet, og det legges opp til en bred debatt. En annen spennende foredragsholder er den svenske atomforskeren Janne Wallenius, som mener at atomkraft er løsninga på framtidas energibehov, forteller han.

Kunst og kultur
I tillegg til de faglige foredraga og diskusjonene, blir det selvsagt også en rekke kulturarrangement på kveldstid. Årets utgave av The North West har dessuten fått med seg Bent Erik Myrvoll (mannen bak Kunstambulansen) som arenakunstner. Myrvoll er opptatt av bærekraft og historie og har blant anna forska mye på naturlige fargepigmenter – særlig pigmenter som finnes i jordsmonnet her lokalt.
– Vi skal også ha en debatt om kunstens egenverdi versus kunstens kommersielle verdi. Til debatten, som skal ledes av forfatteren Bjørn Vatne, kommer blant anna den kontroversielle «Sløseriombudsmannen» Are Søberg, forteller Gjermund Kvernmo Langset.

Av Kenneth Kamp