Lesernes marked

Bra, men ikke bra nok – det er fakta

Niklas Castro kjempet godt, og spilte en brukbar kamp mot Fredrikstad. Han er i fremgang, men fortsatt ikke helt i toppslag. (Foto: Srdan Mudrinic, AaFK.)

Nummer åtte på tabellen etter fem serierunder er ingen fornøyd med, det er langt unna forventningene. Trøsten er at lørdagens kveldskamp mot Fredrikstad var årsbeste. Fakta er imidlertid at AaFK burde vunnet kampen, men det greidde de ikke. Grunnen var dårlig effektivitet i front.

Til tross for solid dominans i banespillet, flere store og relativt klare målsjanser, endte det med null scoringer til AaFK etter pause. Det holder ikke om det skal bli opprykk. Etter kampen var Lars Arne Nilsen fornøyd med mye. – Vi burde vunnet, sa han til AaFK.no – vi er dessverre ikke helt i flyten, og da går det ofte som det går. Jeg er skuffet.
Hva AaFK-treneren har tenkt å gjøre for ikke å bli skuffet i kommende kamper ble han ikke spurt om. Synd, fordi det ville vært interessant å vite hva som sirkulerer i hodet hans, han vet nok like godt som alle andre at det de har prestert til nå ikke har vært bra nok.

Bra pluss 1. Likevel, la meg først dra frem noe jeg mener var av det bedre mot Fredrikstad. I tillegg til årsbeste fra AaFK sin side, mener jeg også at det var en av de bedre OBOS-kamper jeg har sett på lenge. Fredrikstad var et hyggelig bekjentskap, i hvert fall var de gode i det offensive spillet før pause. Ett lag med en fin blanding av rutinerte og lovende spillere, og et lag som jeg er nokså sikker på vil være med å prege øvre halvdel av tabellen.
Det vil nok også AaFK – skulle bare mangle forresten – og heldigvis ser det ut til at siste nykommer, svenske David Fällman, sannsynligvis er den forsvars-sjefen laget har savnet. Han spilte ikke noen spesiell strålende kamp, men likevel solid og betryggende seriedebut. Det lover godt. Ingen trodde at han ville spille i samfulle 90 minutter, men det gjorde han.
Attpåtil hadde han fått kapteinsvervet, overraskende at det ble slik, han har jo knapt landet her i Ålesund. At det ble slik betyr at trenerteamet må ha stor tro på at han vil lykkes.
Nikolai Hopland har spilt midtstopper ide fire første seriekampene, mot Fredrikstad satt han på innbytterbenken. 16-åringen har på ingen måter spilt seg ut av laget, men da Fällman kom inn måtte han ut. Naturlig nok, slik er det, men Nikolai Hopland får garantert sine sjanser etter hvert.

Bra pluss 2. Niklas Castro har hatt en slitsom og dårlig sesongstart, men lørdag så vi litt av den spilleren vi husker fra 2019-sesongen. Riktignok mere å gå på, men at han er på rett vei er tydelig. Kanskje vil vi allerede fredag se enda bedre takter fra Niklas Castro sin side, det vil selvfølgelig gi hele laget et stort løft i Sogndal.
Også David Olafsson har slitt lenge, slitasje, skader og dalende formkurve er stikkordene. Lørdag var han imidlertid tilbake på venstre bäckplass. Absolutt en god årsdebut, islendingen avslørte at han har jobbet godt på treningsfeltet. Meget god i sine offensive løp langs kanten. Pasningskvaliteten også godkjent, det var den ikke alltid i fjorårssesongen. Kanskje kunne han gjort det bedre da Fredrikstad utlignet til 2-2? Kanskje burde han stått tettere i motstanderen som skjøt i tverrliggeren? Det er jo aldri feil å presse ballfører.
Til lørdagens kamp var det tre forandringer i forsvarsfireren. Fällman og Olafsson inn, Simen Rafn flyttet fra venstre til høyre kantposisjon, mens Quint Jansen beholdt sin midtstopperplass. Rafn også villig til å gå på lange løp, det er bra. Er det forresten denne forsvarsfireren vi vil se fremover? Er trenerteamet poengstresset, og derfor ser rutine som den beste løsningen?

Bra pluss 3. De to AaFK-scoringene var av den fine sorten. 1-0, perfekt corner fra foten til Simen Bolkan Nordli, og like perfekt heading av Sigurd Haugen. Pang i nett-taket. Og 2-1, rett og slett et mønster-angrep, som jeg håper trenerteamet repeterer og repeterer for sine spillere.
Det begynte bakfra med Quint Jansen som slo mellom ledd til Erlend Segberg, han slo ut til David Olafsson som førte fremover før han slo et delikat innlegg til Kristoffer Ødemarksbakken. Som hadde løpt seg fri ved fem-meteren. Pang i nettet, den også.
Er angrep som det er vanskelig å gjøre stort bedre. Slike angrep vil vi ha mere av, da tror jeg at jeg kan garantere at vil publikum kommer til Color Line stadion. Apropos Segberg; pasningen i forkant av 2-1 var presis. Ellers synes jeg at han slurvet litt for mye, også når han var upresset. Hvorfor er et godt spørsmål.
Søndag snakket jeg med Fredrik Carlsen. Ex-kapteinen, og også lagets superveteran, har slitt med smerter i en legg, nå har han operert. Han mente han kunne være tilbake for fullt innen tre-fire uker, går neppe rett inn på laget, men vil uansett være en styrke for innbytterbenken.

Ikke så bra. Og så litt malurt i begeret. 2-2 på hjemmebane i en kamp AaFK dominerte det meste av kampen var rett og slett for dårlig, lørdag ble to poeng sløst bort. Det manglet ikke på muligheter for å score, spesielt i andre omgang ble den ene sjansen etter den andre spolert. En uavgjort kamp på hjemmebane er ikke katastrofe, men denne burde AaFK avgjort til sin fordel. Helt klart.
Jeg vil ikke begynne hylekoret etter en målgarantist, plutselig kan det løsne skikkelig. Men uansett skjer det ikke av seg selv, anbefalingen er fokus og ro når sjansen byr seg. La stressfaktoren ligge, den hjelper overhodet ikke. Jeg har i en tidligere kommentar skrevet at det må skytes mere fra langt hold. Det gjentar jeg gjerne.
Mål er selvfølgelig viktig for suksess og fremgang, du trenger ikke å være så glup for å forstå det. Se på Fredrikstad, de har scoret 13 mål på fem seriekamper, har seks baklengsmål og er på tabelltopp. AaFK står med syv mål, ni baklengs og er nummer åtte. Fredrikstad er ikke et bedre lag enn AaFK, likevel er de «et hav» foran både på tabell og i målforskjell. Hvorfor er opplagt, nemlig effektivitet.
Apropos målsetting og klubbens sportsplan. Mot Fredrikstad var fem nasjoner representert i startelleveren til AaFK. USA, Nederland, Sverige og Island pluss syv nordmenn. Men ingen sunnmøringer. To spillere ble byttet inn, Nenass fra Kapp Verde og sunnmøringen Isak Dybvik Määttä. Han spilte to minutter. Jeg tenkte at jeg måtte nevne det, det var jo så mange fine ord i vinter om hvor viktig det var å satse på lokale spillere.
Fredag er det bortekamp mot Sogndal, som i helga så ut til å ha funnet flyten. Å vinne 4-0 over Ranheim i Trøndelag var meget sterkt. Etter en traurig start på sesongen løsnet det skikkelig, hva har AaFK i vente?

 

Av Per Rich Hunstad