Lesernes marked

Bønnerop fra en aldrende mann i nød: «Bærekraft» – kan nåkken forklare?


No for tida famler jeg rundt i halvblinde på fortvilt leiting etter bærekraft! Det hadde imidlertid vært til stor hjelp i anstrengelsene om jeg hadde visst ka det var jeg leita etter.

Bruken
Rett som det er, overalt og i de mest overraskende situasjoner, er det nåkken som sier «bærekraft». Det er bærekraft i alt, fra jordbærsyltetøy til boss-
anlegg, fra tannfyllmateriale til dasspapir, fra kjøkkenutstyr til eplekasser, fra gardinstenger til svingstenger. Det fins bærekraftige sykler, sko og alt det andre vi har på oss, i de foldede hender er det bærekraft, i eder og forbannelser kan det også være bærekraft. I elektrisitet og damp sies det å være fullt opp av bærekraft, i atomene skal det også være bærekraft – det kommer an på kem som snakker …

Et flott ord?
Ja, det er ikke tvil om at bærekraft brukes på de fleste av livets områder. Så sånn sett er det et flott og anvendelig ord.
Det er bare det at viss jeg har rett i at ordet kan anvendes over alt, da mister det til slutt sin verdi. Og det kommer an på om ikke bærekraft forlengst er kommet dit hen at det betyr alt – og dermed ingen ting?
Så vidt jeg har oppfatta det, er bærekraft både et middel og et mål. Det skal altså bærekraftige middel til for å skape bærekraftige mål. Det er flott å kunne bruke et ord på en slik måte. Det er vel det som er det mest bærekraftige ved ordet bærekraftig …?

En tilårskommen manns tale
Jeg skjønner at dette kan oppfattes som en tilårskommen manns tale. Og det er det nok også.
Men likevel: Mine damer og herrer, forbarm dåkke over meg!
Det er bare det at de aller fleste som bruker bærekraft på det meste energiske og vet ka det betyr, er vel så opptatt med å finne nye steder å plassere ordet bærekraft på, at de neppe har tid å kaste vekk på å lese ka umoderne folk tumler med i sine antikverte hjerner. Og det er vel fare for at de som kan forklare ordet, er så alvorlig opptatt med å finne på nye bærekraftuttrykk at de ikke har tid å kaste vekk på oss bleiknebba oldiser som ikke aksepterer at verden går fremover og fylles med tunge, klangfulle ord for dem som skal frem i verden.
Men tenk om det underet kunne skje at nåkken gadd å heve blikket opp over kanten av PC-en og forbarma seg over oss nåkken kostbare sekund, sekund som kanskje ikke var så bærekraftige akkurat, men nødvendig for nåkken av oss. For så ofte som bærekraft blir brukt, skulle man tro det var den enkleste sak å forklare ka det betyr?

Av Harald Grytten