Lesernes marked

At det går an. Latterlig svak motstander.

Sigurd Haugen har puttet hele ti ganger på de fire første treningskampene, 2,5 mål i snitt. Det lover godt. Her fra treningskampen mot Hødd. (Foto: Srdan Mudrinic).

Selvfølgelig var det all grunn til å være misfornøyd med kvaliteten til siste motstander under treningsleiren på Marbella. Et lag fra nivå fire – uansett nasjon – holder overhodet ikke, og det er jo flaut og absurd at det blir slik. Amatørspillerne på FC Münsingen fra Sveits gjorde nok sitt beste mandag ettermiddag, men det var fattig trøst for Lars Arne Nilsen og hans spillere.
Riktignok var kampen ei grei treningsøkt, alle fikk spilletid og sånn sett kjekt og flott. Men ingen tvil om at verdifull og nyttig matchtrening gikk rett på dunken, og derfor forståelig at hovedtreneren virket litt sur og gretten etter kampslutt. – Det var liten verdi, var hans korte kommentar om utbyttet av kampen.
Så hvem har ansvaret for at slikt skjer? I følge Bjørn Erik Melland er det reisebyråene Escape og Football Impact, samarbeidspartnerne til Norsk Toppfotball, som har ansvaret for å sy sammen et tilfredsstillende opplegg. Ja vel, da bør det vel ikke være noen tvil om at sportsjefen bør ha en krass samtale med NTF straks han er hjemme fra Marbella, dette kan jo ikke AaFK godta. Hvorfor motstander ikke er klargjort i god tid før treningsleiren er et godt spørsmål.
Ikke var det særlig hyggelig for de som fulgte kampen på nettet heller. At AaFK vant 6-0 er jo flott, men ellers var vi vitne til et søvnig og lite spennende kampbilde. At lagene stilte med omtrent like drakter gjorde heller ikke opplevelsen bedre, det var jo nesten umulig å se forskjell på spillerne. Spesielt vanskelig i tette situasjoner foran målene.

Solid spiller. Det mest positive denne dagen var beskjeden om at kroatiske Dario Canadjija blir AaFK-spiller, og da er det kanskje på tide å gi litt honnør til sportssjef Melland for vel utført arbeid. Nå må jeg understreke at kontrakten ikke var signert i skrivende stund, mandag kveld, men slik jeg oppfattet signalene var det kun formaliteter som gjenstod før alt var ok. Den 27-årige midtbanespilleren har spilt på høyt nivå i flere sesonger, er blant annet seriemester i Slovenia og har også kamper for Kroatia U19, 20 og 21. I fjor sommer ble han hentet til Sarpsborg 08, som også ønsket å resignere han. Her fikk han ros for sterk medvirkning til at laget fra Østfold snudde en svak sesongstart til en fin-fin avslutning.
Fra mitt ståsted tror jeg Dario Canadjija blir en såpass verdifull tilvekst at laget nå er tilfredsstillende besatt på midtbanen, uansett om formasjonsvalget blir 4-3-3 eller 4-2-3-1. Det mener jeg også om antall forsvarsspillere. Ryktene som har versert om en ny midtstopper håper jeg bare er rykter, selvfølgelig under forutsetning at ingen av de nåværende spillere blir solgt.

Ny spiller 1. Derimot er det stort behov for en spiss og keeper, og derfor er det mot disse to posisjonene all fokus må være de kommende dager og uker.
Sigurd Haugen er utvilsomt førstevalget som spiss. Så langt har han vist kjempefin scoringsteft med hele ti scoringer på fire kamper. Uansett motstandere er antallet imponerende. Alt tyder på at han blir en meget viktig brikke for årets lag, kanskje sågar den aller viktigste.
Men å møte sesongen uten å ha en makker for Sigurd Haugen vil på mange måter være et sjansespill, den risikoen kan bli kostbar. Derfor er det hele så enkelt at en ny spiss må hentes inn, desto før desto bedre. En slik makker vil også gi en ekstra puff for Sigurd Haugen i treningshverdagen, i tillegg til en trygghet at han kan steppe inn om noe skulle skje.
Jeg er klar over at unge og lovende Mamadou Diaw er tilbake i begynnelsen av mars etter sin kneskade, men hvor sikker kan vi være på at han holder godt nok nivå allerede denne sesongen. Det tror jeg fortsatt vil ta noe tid, og den tiden bør ikke AaFK gamble på.

Ny spiler 2. Det samme gjelder keeperplassen. Nykommer Tor Erik Larsen har så langt gjort et brukbart inntrykk, har også fått mye spilletid. Men hvor god er han egentlig, og om han holder eliteserienivå er ikke godt å vite? Fjorårets tredjekeeper, Enock Mawete, fikk kun 15 minutters spilletid på treningsleiren på Marbella, hva det betyr for hans del vet jeg ikke.
Michael Lansing er i utgangspunktet lagets førstevalg når han er tilbake etter skade. Ikke helt perfekt i alt han gjorde i fjorårssesongen, men viste likevel at han holder et høyt nivå.
Men uansett, og uavhengig av de tre nevnte keeperne, mener jeg likevel at signeringen av en rutinert og erfaren keeper vil være et stort pluss for hele spillergruppa, ikke bare en styrke på keeperplassen.
Velkjente Sten Grytebust er nevnt i denne sammenheng. Det tror jeg nok ikke er aktuelt denne sesongen, men en lignende type hadde vært noe. Ikke sant.

Per Rich Hunstad