Lesernes marked

Aller siste dans med Haft Band

Tre sjuendedeler av Haft Band anno 2022, fv: Frank Øiehaug, Bjørn Hollingsæter og Steinar Drage. (Foto: Kenneth Kamp)

– Dette er tredje gang vi prøver å slutte, men nå er det virkelig siste gang! Med 97,8 prosents sannsynlighet!

Trommis Frank A. Øiehaug ler godt. Ting kan jo alltid skje, men at det blir flere gjenforeningskonserter med Haft Band etter denne, har han ikke så mye tro på. Det som er langt mer sannsynlig, er at flere av dem kommer til å spille sammen i andre konstellasjoner og sammenhenger.
Nytt i Uka møter tre av dem i Byparken: urmedlemmet Frank, som har vært med hele veien; bassist og yngstemann, Bjørn Hollingsæter, som kom med i 1982 og ble til slutten i ’84; og pianist og organist Steinar Drage, som var med det siste året før bandet ble lagt ned.

Haft Band anno 1982: Bjørn Hollingsæter, Geir Nakken, Geir Rønning, Frank Øiehaug og Lars Ivar Sørnes. (Pressefoto)

Knuste Gasolin’-rekord
Haft Band-eventyret starta i 1979, da gitarist Geir Nakken tok initiativ til å jamme litt Deep Purple. Det gikk så bra at det ble band av det, og deretter klaka ting for på seg. Allerede før de hadde spilt på sin aller første dans, i Mauseidvågen, gikk gjetorda om Haft Band, og folk kom langveisfra for å få høre dem. Frank forteller at det hadde blitt satt ny publikumsrekord i Mauseidvågen året før, da Kim Larsens Gasolin’ var på besøk; den rekorden ble ettertrykkelig knust av Haft Band!

NM-bronse
Guttene var dyktige, og høydepunktet i karrieren var nok bronseplassen fra Rock-NM, der de var favorittene til to av dommerne, nemlig Åge Aleksandersen og Casino Steel! Skal vi tro gjengen selv, var de dessuten snublende nær å ta med seg gullet:
– Det fungerte slik at høyeste og laveste dommerpoeng ble strøket, og da fikk vi tredjeplassen. Men før strykingene lå vi på første!
Det var særlig Thin Lizzy-tolkningene bandet kom til å bli kjent for, men de spilte også coverlåter av en rekke andre band og artister. Dessuten hadde de en del egne låter med norske tekster, stort sett skrevet av Geir Rønning. Etter hvert ble de dessuten litt mykere i uttrykket – særlig etter at Bjørn, som jo var den yngste, men likevel hadde spilt mye «voksenpop» – kom med i bandet, forteller de lattermildt.

Bandbussen
De forteller livlig om bandbussen, en tidligere turbuss fra NSB, med 17 sitte- og seks liggeplasser. Bussen måtte forkortes fra 12,60 til 12,40 meter for å komme innafor de lovlige målene. Det gikk fint, ved å kutte i den brede støtfangeren i front! Men selv om bussen kom innafor de lovlige målene, var den lang nok til å koste hver eneste bandskjorte og vel så det på alle ferjeturene på Nordvestlandet. Men de ordna dét også:
– Fergemannskapa var glade i oss, så de førte sjelden opp hele lengda. Det korteste vi ble registrert som, var under seks meter, humrer Frank.
Et anna triks hadde de også: Vanligvis ble nemlig fergebillettene revet i to ved avkjøring, for at de ikke skulle brukes på nytt. Men Haft-gutta hevda at de trengte hele billetter til regnskapet – og ofte fikk de beholde billetten i hel, fin og gjenbrukbar stand!

Gjenforening x3
Det ble fem elleville år med stor suksess på bygdefester fra Sogn og Fjordane i sør til Trøndelag i nord, men i 1984 gav de seg og gikk hver til sitt. Så skulle det gå hele 33 år før Haft Band samla seg til gjenforeningskonsert. Det ble så stor suksess at det hele ble gjentatt allerede året etter. Og nå er det altså klart for tredje og (aller?) siste gjenforeningskonsert med legendariske Haft Band, på Terminalen.
Fram mot denne tredje og aller siste (?) gjenforeningskonserten, bedyrer de at de har øvd ganske heftig. Unntaket er vokalist Geir Rønning, som ikke kommer før onsdag denne uka. Til gjengjeld er vel «Geggen» trolig den i bandet som i størst grad har holdt seg musikalsk aktiv, ikke minst i Sverige og Finland, der han har en stor fanskare.
En som kommer enda seinere, er Eivind Røssaak, som spilte gitar i bandet i en kortere periode. Han dukker ikke opp før på selve konsertdagen, på lørdag, og skal være med på Eric Claptons klassiker, «Cocaine».

Det siste Haft Band
Hovedbesetninga på konserten, som skal være på Terminalen, blir:
* Geir Nakken: gitar; initiativtaker og medlem fra starten i 1979 til oppløsninga i ’84; har spilt i en rekke bandkonstellasjoner og drev Nakken Musikk sammen med broren fram til 2016.
*Geir «Geggen» Rønning: vokal ’79-’84, har hatt (og har) en stor sangkarriere i Finland og Sverige, har vunnet finsk Melodi Grand Prix og har gitt ut album på ålesundsk, bokmål og engelsk.
* Frank Arne Øiehaug: trommer ’79-’84; spilte to år i Sixpence etter Haft Band, men hadde ellers knapt tatt i en trommestikke på 31 år da de gikk i gang med å øve til den første gjenforeningskonserten i 2017.
* Lars Ivar «Laffa» Sørnes: piano og strings ’79-’83; la vekk tangenter og strenger etter studietida.
* Bjørn Hollingsæter: bass og vokal ’82-’84; har gitt ut tre soloalbum med egne viser.
* Steinar Drage: piano og orgel ’83-’84; var med i Blunders Blues Band og har spilt med en rekke bluesmusikere, ikke minst i Italia.
* Willy Tomassen (gitar; ’81 + ¨’83-’84; har spilt med countryartister som Bjøro Håland og Lillian Askeland og var med å starte Dansebandet.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no