Lesernes marked

Ålesund har blitt mer attraktiv for unge mennesker

F.v. Mathea Myrene Stokke, Karina Torbett, Solveig Maria Drøpping (byråleder), Victoria Isern og Yvonne Aarset (kreativ leder). (Foto: Kenneth Kamp)

Hos Elle Melle merkes det at Ålesund har blitt en mer attraktiv by å bo og jobbe i. Det siste året har de rekruttert en rekke nye medarbeidere fra større byer.

– Vi har ansatt flere unge, sultne folk det siste året, og det er vi veldig fornøyde med. En del av dem er ålesundere som kanskje hadde kommet hjem igjen om noen år uansett, men som på grunn av koronaen har kommet allerede nå. Jeg tror denne tida har fått flere til å innse hvor deilig det er å kunne gå en fjelltur nesten rett utenfor døra, sier Yvonne Aarset, som er kreativ leder hos Elle Melle.

Sommervikarprogram
Yvonne trekker også fram Elle Melles sommervikarprogram, «High July» som en vellykka faktor for å tiltrekke seg unge talenter:
– Gjennom «High July» har vi hver juli hatt inne to nye, nyutdannede grafiske designere som har drevet sitt eget byrå under Elle Melle. På den måten har de blitt godt kjent med oss og fått erfaring, forteller Yvonne.
«High July» ble gjennomført tre år på rad fram til 2018, men ble lagt på is da Yvonne ble sykmeldt et års tid. Planen var å gjenoppta programmet i fjor, men da kom koronaen i veien. Så snart verden har blitt noenlunde normal igjen, skal imidlertid «High July» tilbake.

Spennende kulturliv
Yvonne er helt tydelig på at den utviklinga som har vært innen kultur- og utelivet i Ålesund de siste årene, har vært vesentlig for å gjøre byen mer attraktiv for unge mennesker. Samtidig er hun opptatt av at hele regionen må fortsette å utvikle seg og gjøre enda mer for å tiltrekke seg unge, dyktige mennesker.
– Man kan aldri gjøre for mye når det gjelder å gjøre byen og regionen attraktiv, poengterer hun. – Og det blir aldri nok små møteplasser! De er med å gjøre enhver by unik.

(Foran f.v.:) Maria Stensøe, Victoria Isern og Mathea Myrene Stokke har alle flytta fra storbyer for å bo i Ålesund og jobbe hos ElleMelle det siste året. De gir ros til byens rike kultur- og naturtilbud, men ris til det dyre og dårlige kollektivtilbudet. (Foto: Kenneth Kamp)

Derfor valgte de Ålesund

Maria Stensøe (29), Mathea Myrene Stokke (24) og Victoria Isern (30) er tre av de unge kvinnene som har latt seg lokke til Ålesund og Elle Melle det siste året.

Maria, Mathea og Victoria har alle valgt å forlate en større by og flytte til Ålesund. De tre har ulik tilknytting til byen fra før, men bakgrunnen for at de nå har valgt å slå seg ned her, er nokså lik.
– Jeg kommer fra Ålesund og har samboer herfra, men de siste åra har vi bodd i Oslo. Vi er glade motbakker, fjell og natur og har derfor alltid hatt planer om å flytte hjem igjen. Problemet har vært at jeg alltid har ansett det som vanskelig å få jobb her, forteller Maria, som er grafisk designer.
Hun var fra før godt kjent med Elle Melle gjennom sommervikarprosjektet «High July», som hun var en del av i 2018.
– Da det åpna seg en mulighet for jobb her, var jeg aldri i tvil om at jeg skulle søke, sier Maria.

Den yngste
Mathea er også grafisk designer, og den yngste i staben til Elle Melle. Hun er oppvokst i Ørsta og har studert i Sogn, Bergen og England.
– Planen var at samboeren og jeg skulle bo og jobbe i Bergen noen år, men det var vanskelig å få fast jobb, så jeg drev og jobba frilans. Elle Melle kjente jeg godt til fra utdanninga, og da muligheten for å få jobb her, dukka opp, bestemte jeg meg raskt for å søke, forteller hun.

Sivilingeniør
Victoria har en noen annen bakgrunn enn de andre i byrået. Hun er utdanna sivilingeniør og jobber som tjenestedesigner; det vil si at hun utvikler tjenester som er mest mulig bruker- og miljøvennlige, utfra et brukerperspektiv. Også når det gjelder geografisk bakgrunn skiller hun seg ut fra de andre, da hun ikke har tilknytning til Ålesund, men er oppvokst i Trondheim. Etter utdanninga har hun bodd og jobba i Genève og Bergen, men da Elle Melle lyste ut ei stilling som tjenestedesigner, fjernjobba hun i Bergen og bodde i hjembyen.
– Både jeg og samboeren min er enige om at det er for lite fjell i Trondheim! Jeg er dessuten veldig sosial av meg og var lei av å fjernjobbe, så da jeg så at Elle Melle hadde lyst ut stilling som tjenestedesigner, ble jeg veldig glad! Det er veldig spennende å få være med å bygge opp noe helt nytt, sier Victoria.

Kultur og natur
– Hva er det som er bra med å bo og jobbe i Ålesund?
– For meg føles det naturlig å komme hjem, og det er godt at pulsen er litt lavere enn i Oslo , sier ålesunderen Maria.
Mathea trekker fram den den store veksten i kulturlivet de siste ti-tolv åra, sammen med den flotte naturen. Victoria synes regionen har mye å by på, og at Ålesund er attraktiv for mange:
– Det er mange av mine venner som kan tenke seg å flytte hit. Problemet er at det er vanskelig for dem å få relevant jobb, fordi ledige stillinger ofte ikke blir lyst ut, sier hun.

(Foto: Elle Melle)

For dårlig kollektivtransport
Men alt er ikke bare rosenrødt heller. På spørsmål om hva som kunne vært bedre i Ålesund og gjort byen enda mer attraktiv, nevner de at det kan være vanskelig å komme inn i et miljø dersom man ikke har venner her fra før. Akkurat dét er kanskje ikke så lett å gjøre noe med over natta, men særlig på ett viktig område skulle de ønske seg konkrete forbedringer:
– Kollektivtransporten er altfor dyr og dårlig. Fra Oslo er jeg vant til at det går buss når som helst og hvor som helst, og at det er rimelig, sier Maria og får full støtte fra Victoria:
– Samboeren min og jeg deler på en bil, og når han har tatt den, er det nesten slik at jeg skulle ønske vi hadde to biler, fordi det er så vanskelig å komme seg noe sted med buss. Det er jo helt sprøtt at man begynner å tenke slik!

Glad i sentrum – men også Moa
Bedre tilrettelegging for sykkel er også etterlyst, sammen med et bredere utvalg av varer i sentrumsbutikkene:
– I Bergen var jeg vant til at jeg kunne få tak i det aller meste i sentrumsbutikkene, og det var nesten bare viss jeg skulle ha noe på Ikea at jeg trengte å dra ut av sentrum. Helt slik er det ikke i Ålesund, men
Selv om de er enige i at det er viktig med et levende bysentrum med et bredt og variert utvalg av varer og tjenester, setter de også pris på at den utviklinga som har vært på Moa de siste åra:
– Moa har fått mange spennende butikker og restauranter, og det er bra. Det bidrar til å gjøre hele byen mer attraktiv, sier Maria.

Bærekraft og innovasjon
Til slutt har Victoria et godt råd til bedrifter som ønsker å tiltrekke seg flinke og kreative unge mennesker:
– Det er viktig å åpne opp stillingene slik at man kan få være med og forme og fornye dem gjennom bærekraft og innovasjon, poengterer hun.

Av Kenneth Kamp