Lesernes marked

AaFK Fortunas amerikanske midtbanespiller: – Jeg vil vise byen hva dette laget kan

AaFK Fortunas midtbanespiller, Caylon McMillan, har store ambisjoner og håper å vise hele Ålesund hva som bor i laget. (Alle foto: Kristian Moe)

På overgangsvinduets siste dag ble Caylon McMillan bekreftet klar for AaFK Fortuna etter en lengre periode med prøvespill. Nå forteller hun om seg selv, sin karriere, tiden i Ålesund så langt og hennes ambisjoner.

McMillan vokste opp i en liten by utenfor Dallas i Texas sammen med en bror og en søster. Hun er den eldste av de tre, og dro med seg sine yngre søsken på fotballkamper hele tiden. Interessen for fotball kom allerede i 3-årsalderen da foreldrene nærmest kasta henne inn i fotballverdenen. Selv om hun både prøvde og likte andre sporter, var det uten tvil fotball som var førsteprioritet.
– Det var fotball 24/7. Hvis jeg hadde tid til noe anna, måtte det komme i andre rekke, forteller McMillan.

Collegefotball
Tross kjærligheten for fotball, sluttet McMillan å spille i to år. Grunnen var at hun drev mye med løping på ungdomsskolen og ville prøve å satse på det. Den avgjørelsen angra hun på og kom derfor tilbake til fotballen på college, hvor hun spilte for en skole i toppen av ligaen i USA.
– Det var veldig gøy. Trolig de beste årene i livet mitt hittil, smiler den amerikanske midtbanespilleren.
I løpet av college-karrieren ble McMillan og hennes skole Conference-mestere to år på rad, der hun i den første sesongen ble matchvinner i finalen og sikret tittelen. Dette førte til at laget byttet til en mer konkurransedyktig avdeling, og endte opp med å bli historiske.
– Vi var det første laget på skolen vår til å vinne den tittelen. Det var kult å være med som en leder både på og utenfor banen, mimrer McMillan.

Ville ha noe nytt
Når man spiller college-fotball i USA, er det muligheter for å bli draftet til en klubb i den amerikanske kvinneligaen National Women’s Soccer League. McMillan ble ikke draftet, og innrømmer at å spille i USA en gang hadde vært kult. Men hun angrer definitivt ikke på at hun kom til Ålesund for å spille for AaFK Fortuna.
– Jeg var klar for en større opplevelse og ville ha noe nytt. Da jeg spilte på college visste jeg at jeg hadde lyst til å spille i lang tid etterpå, og det å spille i utlandet og oppleve europeisk fotball var noe som virket interessant, sier 24-åringen fra Texas.
For å realisere drømmen om et utenlandsopphold, signerte Caylon for et agentbyrå som kunne hjelpe henne. Hun lagde også en video av høydepunktene fra college-karrieren slik at trenere og klubber hadde referansepunkter på henne. AaFK Fortuna-trener Frode Fagermo var en av de som så videoen og ble interessert. Seks dager senere satt McMillan på flyet til Ålesund og Sunnmøre.
– Jeg trodde aldri at drømmen min skulle bli virkelig på det tidspunktet. Jeg begynte å gråte, forteller McMillan.
Hun hadde heller ingen planer om å reise tilbake til statene når hun var på vei.
– Jeg pakka sammen alt jeg eide. Det var uaktuelt å reise tilbake for å hente noe. Jeg kom med intensjoner om å bli værende og vise at det var dette jeg hadde lyst til, smiler midtbanespilleren.

Fra prøvespill til overgang
I utgangspunktet var det først snakk om et to-ukers prøvespill med klubben, der McMillan skulle trene med laget og spille et par treningskamper. Deretter skulle Fagermo og resten av klubben gjøre ei vurdering om de skulle signere henne på en permanent kontrakt. Ting tok derimot lang tid og McMillan ble ikke offisielt presentert som AaFK Fortuna-spiller før på overgangsvinduets siste dag, 1. april.
– Jeg var litt bekymra noen ganger, fordi jeg hadde veldig lyst til å være her. Men jeg hadde snakka med Frode og fått beskjed om at de ville ha meg. De måtte bare finne ut om det ordna seg økonomisk og hvor lang tid det tok å skaffe et visum, forteller Caylon.

Nytt hjem
Før hun reiste gjorde McMillan litt research på laget og byen. Informasjonen hun fant om laget, og bildene hun så av Ålesund, gjorde at hun ikke var i tvil om hva det rette valget var.
– Med en gang jeg så alt visste jeg at dette var stedet for meg. Dette skulle bli mitt nye hjem, sier hun.
Velkomsten hun fikk av laget var også veldig fin.
– De var ekstremt innbydende fra starten av og fikk meg til å føle meg hjemme. Jentene var kjempesnille og tok meg med på aktiviteter utenom fotball. Vi gikk turer og de viste meg rundt i byen. Jeg har følt at jeg har hatt en familie her hele tiden, sier McMillan.

Store ambisjoner
Den amerikanske midtbanespilleren har allerede fått prøvd seg fra start ved flere anledninger denne sesongen, og fått kjent på nivået i 1. divisjon. Hun synes at ligaen er konkurransedyktig, at alle lag er gode og har egne kvaliteter. Samtidig skryter hun av eget lag.
– Hvis vi spiller på vårt beste, kan vi slå alle. Jeg trener med laget hver dag og ser hva vi er kapable til. Vi er veldig gode og kan oppnå store ting hvis vi fortsetter å være oss selv, hevder Caylon.
Som alle andre ønsker McMillan å spille hver kamp og ha en innvirkning på laget. Hun ønsker også å ta ansvar i kampene.
– Jeg vil være en leder, og være den som tar de viktige avgjørelsene og skaper muligheter for laget, fastslår hun.
Ambisjonsnivået til jenta fra Texas er det heller ikke noe i veien med. Hun har store ambisjoner for AaFK Fortuna.
– Jeg ønsker at vi skal være på toppen av ligaen. Det er et stort mål, men jeg vil se dette laget på sitt beste. Jeg vil vise alle i Ålesund hva vi kan og at de skal se det samme som jeg ser på trening hver dag, poengterer McMillan.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no