Lesernes marked

50-metersbassenget er åpna

Leder for oppvekstkomiteen, Anne Berit Støyva Emblem, delte ut blomster og godord fra Ålesund kommune til daglig leder for Bybadet, Lasse Hoel.

Ei langbane har vært et etterlengta tilbud for svømmeklubben. 50-metersbassenget i Bybadet er det første mellom Trondheim og Bergen.

Sist onsdag åpna langbana i Bybadet. Dermed kan man for første gang svømme i 50-metersbasseng i Ålesund. Daglig leder for Bybadet, Lasse Hoel, håper tilbudet blir tatt godt imot:
– Endelig har Ålesund fått et 50-metersbasseng! På sett og vis er det jo et tilbud for spesielt interesserte, men samtidig er det en milepæl for svømmemiljøet i Ålesund. Fra før er det bare noen få anlegg med langbane i Norge, og bare i de større byene. Men et 50-metersbasseng er en viktig del av det å være en idrettsby og en storby, sa Hoel under åpninga.

Bra for psyken
Han fortsatte med å legge vekt på at Bybadet skal være et tilbud både for bade- og svømmegleden, og at de nå tilbyr en rekke ulike kurs og aktiviteter.
– Svømming er fantastisk bra trening, og Bybadet har blitt et viktig tilskudd til mosjonistkulturen i Ålesund. For svømming er ikke bare bra for kroppen, men også for psyken! Det å komme her og legge fra seg mobilen i garderoben, er noe som gjør godt for mange.
Videre la han til at han håpte langbana også kunne være med å bidra til å bygge opp et triathlon-miljø i Ålesund. For, som han sa: Det er enklere å øve på langdistansesvømming i et langt basseng.

Viktig for svømmerne
Leder for Aalesund svømme- og livredningsklubb (AaSLK), Sture Fladmark, uttrykte stor glede over at Ålesund har fått langbane:
– Dette kommer til å bety mye for klubbutviklinga. Tidligere har vi måttet reise til de store byene eller til utlandet for å trene på langbane, men nå kan vi endelig gjøre det i vår egen by, sa Fladmark.

Unik langbane
For å gjøre de to 25-metersbanene om til en 50-metersbane, kjøres midtrabatten over til den ene ende av bassenget. Motoren i midtrabatten skulle egentlig vært installert for lenge siden, men pandemisituasjonen førte til forsinkelser i leveringa, og først for tre uker siden kunne den endelig settes på plass.
Siden 50-metersbassenget bare har tre svømmebaner, er det ikke godkjent til konkurransebruk; da må man nemlig ha minst seks baner. Faktisk er Bybadet den eneste langbanen her i landet som ikke har seks eller åtte baner, og slik sett er det et helt unikt anlegg, sa bybadsjefen. For selv om bassenget ikke kan brukes til konkurranse, gir det altså en helt ny og verdifull treningsmulighet for konkurransesvømmerne – og ikke bare for dem:

Bedre trening
– Det gir mye bedre treningseffekt å svømme i langbane enn kortbane, fordi du får dobbelt så lang distanse mellom vendingene. Faktisk er det slik at om du svømmer 4000 meter i langbane, tilsvarer det 5000 meter i kortbane, fordi det er så mange svømmetak som går tapt ved vendingene, forklarte Lasse Hoel.
Treningsbassenga i Bybadet kommer til å gjøres om til langbane hver onsdag. Fram til svømmeklubben starter ettermiddagstreninga, blir alle tre banene åpne for publikum. I treningstida kommer klubben til å disponere to av banene, mens publikum vil kunne benytte den tredje.

Noe for enhver
Ellers kan Bybadet melde at de stadig setter i gang nye kurs og aktiviteter: Her er det både babysvømming og seniorsvømming, dødsingkurs for ungdom og stupekurs for voksne, og mye anna. Fra og med denne uka blir også den populære Damenes Aften komplettert med en Herrenes Aften.

 

Av Kenneth Kamp