Lesernes marked

50 år med kjøpesenter på Moa

Til høsten er det et halvt århundre siden Moa Varehus åpna i lokalene der Spjelkavik skofabrikk hadde holdt til. Feiringa skjer denne uka.

En av dem som var med å starte Moa varehus, var Anton O. Dale, morfar til dagens leder for Dalegruppen, Nana-Marie Reichel Dale. Dalegruppen har vært representert på Moa i alle år, og sist uke åpna Nuvaa, som er en omprofilering av det som tidligere het Match. Med på bildet er senterleder Anne Mari Rødal Kleppe. (Foto: Kenneth Kamp)

Det ble aldri flyplass på Moa, slik noen hadde foreslått, men at området en dag skulle huse landets fjerde største kjøpesenter, framstod nok omtrent like usannsynlig da Moa Varehus ble etablert i oktober 1972. 50 år senere, etter stadig vekst og utvikling, er den statusen oppnådd for lengst.

Stadig vekst
Første sprang i utviklinga kom i 1983, da Moa butikksenter, det som i dag er Amfi Moa nord, åpna. I 1991 kom så Moa syd kjøpesenter, og i 1995 var Moagård (nå Amfi Moa øst) på plass.
På tampen av forrige årtusen, i 1999, ble Moagård en del av Amfi-kjeden og fikk navnet Amfi Moagård. Året etter ble det etablert en gangbro mellom Moa butikksenter og Moa syd, og de to sentra fikk nå fellesnavnet Stormoa. I 2008 kom så den siste sammenslåinga, da Stormoa og Moagård ble til Amfi Moa.

Kino og aktivitetssenter
Videre utvikling kom i 2015 med det såkalte Brofestebygget mellom tidligere Moagård og Moa syd, så riving av Stokkebygget året etter og en formidabel utvidelse på hele 35 000 kvadratmeter, inkludert Odeon kino og det som etter hvert ble Liv & Røre, i 2018. Når den pågående utvidelsen av Elkjøp på nordsiden av Amfi Moa Syd straks er ferdig, blir det trolig en stund til neste storutvidelse:
– Ja, nå ser jeg fram til at det blir en stund uten nye byggeprosjekter, sier senterleder Anne Mari Rødal Kleppe med et smil.

Denne delen av Amfi Moa øst er den opprinnelige Spjelkavik skofabrikk, der kjøpesentereventyret starta som Moa Varehus for 50 år siden. (Foto: Kenneth Kamp)

Fjerde størst
Amfi Moa har nå nærmere 200 butikker og en årsomsetning på godt over tre milliarder kroner. Det gjør kjøpesenteret til det fjerde største i landet.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no

Moa Butikksenter anno 1983. (Foto: AMFI Moa)