Lesernes marked

50 år i Coop-systemet: Gir seg på topp!

Palma Støylen (t.h.) ble hedra med kake, blomster og gavekort for lang og tro tjeneste. Her flankert av avdelingsleder Liv Gudrun Madsen Hope. (Foto: Privat)

Palma Støylen fikk velfortjent heder fra sin arbeidsgiver Coop Obs Stormoa på fredag i forrige uke. 85-åringen har i mange år vært et fast innslag i frukt- og grøntavdelinga, men nå gir hun seg.

Palma er opprinnelig fra Sykkylven, men flytta til Fremmerholen hvor hun starta sin dagligvarekarriere for nøyaktig 50 år sia.
– 50 år! Herlighet! Noen bedrifter sier jo at man må slutte når man kommer til en viss alder, men her på Obs har de ønska å ha meg. Det har jeg vært veldig heldig med, og det er jeg takknemlig for, sier hun.

 

Hardt fysisk arbeid til tross: Palma Støylen har ikke gitt seg i arbeidslivet før hun nådde 85 års alder. (Foto: Privat)

Frukt og grønt
Etter at butikken på Fremmeholen la ned, fikk hun jobbe på Obs på Amfi Moa.
– På Fremmerholen gjorde jeg alt mulig, men på Obs fikk jeg fort innpass i frukt- og grøntavdelinga, forteller hun.
Palma er et menneske som liker «å jobbe på gulvet», som hun selv sier. Det å snakke med folk har gitt henne stor inspirasjon i arbeidshverdagen.
– Det er viktig for meg å bruke hendene mine, og det har passa meg veldig godt å jobbe med mennesker. Jeg har jo tidvis vurdert om jeg skulle gå her i all evighet, men jeg har alltid landa på at det har passa meg veldig bra, sier hun.

– God helse
Ei kasse bananer er ikke lett. Det skriver Palma under på.
– Dessuten har jeg håndtert mange 25 kilos potetsekker! Men jeg har hatt god helse, og det har fungert godt å være allsidig og bruke kroppen til både bøy og tøy, sier hun.
Palma har dessuten gått mye på ski- og fotturer.
– Jeg har alltid likt å være i aktivitet. Det har også falt seg helt naturlig siden jeg har hatt både hus og familie med tre unger oppigjennom åra. På fritida har jeg også drevet mye med håndarbeid, og jeg har en stor hage som jeg koser meg mye i.

– Dauer ikke av det!
Til tross for lårbeinsbrudd for noen år sida, ville Palma tilbake til Obs.
– Det er sånt som går over. En dauer ikke av det! Og når man kommer over 85 år, kjenner man jo litt i ryggen og beina, men det har gått veldig bra, forsikrer hun.

– Ha et smil på lur
Palma Støylen har som nevnt satt stor pris på menneskekontakten gjennom jobben sin. Hun har ei oppfordring til de som jobber i serviceyrker:
– Ta kontakt med kundene, og ha et smil på lur! Vis folk at du bryr deg om dem.
– Hvem er det som er gode kunder?
– Jeg har egentlig sett på alle kunder som gode kunder, svarer hun.

Siste vakt
De siste åra har Palma stort sett trådt til ved sykdom og som tilkallingsvakt. Planen var å gå av nå som hun har nådd 85 år og 50 år i bransjen.
– Hvordan kjennes det å ha hatt sin siste vakt?
– Det kjennes helt greit. Jeg har kost meg så mye når jeg har jobba. Dessuten kommer jeg fortsatt til å handle fast på Obs, lover hun.
– Hva vil du savne mest?
– Den gode praten med gode, gamle kunder. Ellers er jeg ikke den typen at jeg savner ting så mye. Jeg har alltids noe å styre med, avslutter Palma Støylen.

 

Palma Støylen i full sving ved frukt- og grøntavdelinga. (Foto: Privat)

– Har betydd enormt mye

Varehussjef hos Coop Obs Stormoa, Ronny Valde, roser Palma Støylen og takker henne for innsatsen.

– Å ha en så erfaren og lojal arbeidstaker hos oss over så lang tid, har betydd så mye! Hennes erfaring er en stor styrke, og det er ganske unikt å ha med den type erfaring fra så mange år tilbake, helt fra en mindre butikk på Fremmerholen til en større butikk som vår, sier han.

– Stor inspirasjon
Valde understreker at 85-åringen har betydd enormt mye for arbeidsmiljøet:
– Det er mange ansatte som ser opp til henne. Hun har vært som en reservebestemor for flere av dem!
– Hva kan kollegene lære av Palma?
– Hun har alltid vært så positiv og fleksibel, og hun er i alltid godt humør. Den positive innstillinga til både arbeidet og kundene, er en stor inspirasjon for kollegene og noe som kundene legger merke til, konkluderer Valde.

Andreas G. Hesselberg
andreas@nyttiuka.no