Lesernes marked

43 år med dører og vinduer

Per Arne Furnes legger ikke inn årene med det første: Han ser for seg fem år til med drift av Giskegjerde & Furnes AS. Noe av spesialiteten hans er spesialtilpassing av dører til kundene.

Per Arne Furnes (62) er spent på hva som skjer med bedriften sin på Giske i framtida. Han håper at noen vil kjøpe den for å bevare drifta, men er slettes ikke sikker på om det vil skje.

– Jeg hadde noen sjukedager den sommeren jeg var 20 år. Ellers har jeg ikke vært borte fra jobb, innleder Furnes.
1978 var året da han bestemte seg seg for å jobbe i farens bedrift på Giske: Giskegjerde & Furnes AS. Han ville følge i farens fotspor.
– Faren min var snekker, og jeg hadde jo vokst opp med dette, så det falt helt naturlig for meg, sier han.

Lang historie
Firmaet har historie tilbake til 1961, da Magne Furnes og Oddvar Giskegjerde starta opp.
– Magne og Oddvar jobba først sammen på et verksted i Ålesund, og etter hvert ville de starte opp bedrift her på Giske. Dette var 7-8 år før ferga kom, forteller Furnes og legger til:
– Det var et helt anna marked på den tida. Butikkjeder fantes ikke, men de har kommet for fullt de siste 20 åra.
Barndomshjemmet ligger på den andre sida av øya, bare omtrent én kilometer unna bedriftslokala. Bedriften har hatt tilhold på samme sted hele tida. Gründerne starta med salg av dører, vinduer og kjøkken. Nå er kjøkken bytta ut med garasjeporter, mens dører og vinduer er beholdt.

Per Arne Furnes legger ikke inn årene med det første: Han ser for seg fem år til med drift av Giskegjerde & Furnes AS. Noe av spesialiteten hans er spesialtilpassing av dører til kundene.

Spesialtilpassing
I dag leverer Furnes hovedsakelig til privatmarkedet og byggmestre. Gjenkjøpsgraden er høy.
– Det er nok derfor jeg har klart meg i så mange år, reflekterer han.
– Dessuten: Når jeg driver aleine nå, som jeg har gjort i 15 år, så skal det ikke så mange ordrer til for at jeg klarer meg.
Furnes har sine faste leverandører av dører, vinduer og garasjeporter, men han er én av få som faktisk spesialtilpasser dører til kundene sine utifra behov, eksempelvis ved rehabilitering og bevaring av gammel stil.
– Dette har egentlig hengt med fra starten av. Jeg liker håndverket! Og det kan være ting som man ikke får kjøpt, som kundene gjerne vil ha. Da tilpasser jeg gjerne til det, fastslår han.

– Vanskeligere med åra
Mesteparten av den manuelle dørproduksjonen nå for tida går til hytteprosjekter på Lesja. Furnes bestiller materialer og gjør alt fra bunnen av i verkstedet sitt på Giske.
– Tror du denne typen manuelt håndverk vil forsvinne?
– Det finnes fortsatt noen som gjør det, men det forsvinner nok mer og mer. Tidligere var vi oppe i fem ansatte her. Nå har etter hvert alle sammen blitt pensjonister, så det er bare meg igjen. Produksjonen har egentlig blitt litt vanskeligere med åra, fordi de aller fleste trevarefabrikker er nedlagt. Nå er det bare disse store produsentene igjen, med mye samlebåndsproduksjon, svarer han.

 

Mange velger aluminiumsrammer til vinduer for tida. – Det er nok fordi det er vedlikeholdsfritt, sier Per Arne Furnes.

Kunder langveisfra
Giskegjerde & Furnes har gjennom åra klart å skape seg et navn på Sunnmøre. Folk kommer sågar langveisfra, ens ærend til Giske, for å handle der.
– De kommer helt fra Nordfjord, Stranda og Sykkylven!
– Har det noen gang vært nødvendig å vurdere flytting til mer sentrale områder, som sentrum og Moa?
– Nei, det er aldri vurdert. Kundene som kommer hit vet uansett hva de vil ha, svarer Furnes.

Gammel stil
Furnes opplever at mange vil bevare den gamle stilen.
– Samtidig vil de ha det funksjonelt og solid. En kan blant anna kjøpe vinduer i gammel stil med vedlikeholdsfri aluminiumsutside. Det ser egentlig likt ut som gamle trerammer, og man oppdager ikke at det er aluminium før man tar borti det, forteller han og viser fram et vindu med hasper som ser ut som det har treramme men de facto er av aluminium.
– Det er nok en del folk som har slutta å male, flirer Furnes og henviser til at mange kunder velger vedlikeholdsfritt materiale.
– Materialene finnes i alle farger, så det er jo et enkelt valg, legger han til.
– Er det noen fallgruver å gå i ved å montere dører eller vinduer selv?
– En bør ha litt peiling, i hvert fall. Det er blant anna viktig å få det helt vindtett for å unngå trekk.

– Handler om å trives
– Hvordan oppsummerer du alle disse åra?
– Det har vært helt greit. Det handler mye om å trives med det man gjør. Jeg skal nok holde på så lenge jeg har lyst og helse, og jeg tenker at det blir i hvert fall fem år til. Så er det jo bra om det er noen som har lyst til å kjøpe bedriften, men det er vanskelig å spå hvordan det blir, avslutter den driftige 62-åringen.

Av Andreas G. Hesselberg