Lesernes marked

30 år med håndknytta tepper

 

Leni Bjørnstad feirer 30 år som teppehandler i Ålesund.

 

Orientalsk Teppestudio i Kongens gate i Ålesund fyller 30 år i år. Det er Leni Bjørnstad og ektemannen Per Helge Bjørnstad som har holdt det gående siden 1990, og teppene går tilsyne-latende aldri av moten.
– Mannen min starta opp i Spjelkavika, og så ville vi gjerne ha en spesialbutikk for håndknytta tepper etter hvert. Vi flytta til St. Olavs plass i byen og endte til slutt opp i Kongens gate i 2001.

Ekte vare fra Iran
Leni Bjørnstad har lenge hatt interesse for tepper, og da hun møtte mannen sin var det på mange måter opplagt å begynne med det som business. I løpet av de 30 åra har det blitt flere turer til Iran for å bivåne den persiske tradisjonen med
teppeknytting.
– Vi har skaffa oss gode, faste leverandører i Iran som vi vet leverer god kvalitet. Vi har hatt de samme kontaktene gjennom 30 år, forteller hun.
– Hvorfor Iran?
– Det er fordi Iran er hovedsetet i det gamle persiske riket. Persiske tepper er noe de fleste har hørt om. Det eldste håndknytta teppet er faktisk datert til før vår tidsregning, svarer hun.

– Vi håndplukker alt, så jeg bruker veldig mye tid på å finne tepper jeg vil selge. Kundene våre har også blitt veldig bevisste på hvilke produkter vi har, og vi har veldig trofaste kunder som kommer igjen og igjen, sier en fornøyd Bjørnstad.
Trendene har forandra seg litt, og Bjørnstad har opplevd litt forskjell på omsetninga opp igjennom åra. Likevel har de solgt tepper hele veien, og de har lykkes i å holde kostnadene nede.